Главная » 2016 » Апрель » 5 » ХТО НЕ ПАМ`ЯТАЄ ІСТОРІЇ, ТОЙ НЕ МАЄ МАЙБУТНЬОГО!
23:02
ХТО НЕ ПАМ`ЯТАЄ ІСТОРІЇ, ТОЙ НЕ МАЄ МАЙБУТНЬОГО!

У місті Охтирка знаходиться Братська могила борців за Радянську владу у 1919 році (площа Жовтнева, парк заводу «Промзвязок» – міський парк). У ній поховано 10 активістів того часу, які боролися за встановлення справедливої влади Рад. Ось їх прізвища: П.Ярмак, О.Мороз, В.Матяш, Ф.Базалій, Базарський, Л.Поздняков, І.Ткаченко, Г.Селегень, М.Кобзар, Н.Селегень.

Нагадаємо історію тих буремних років. У червні 1919 року до м. Охтирка підійшли війська армії Денікіна. У місті було оголошено військовий стан. На початку серпня частини Червоної армії відступили, залишивши в Охтирці групу партійних працівників на чолі з О.Морозом. А на території повіту активно діяли каральні загони денікінців. У серпні 1919 року ними було схоплено й закатовано О.Мороза, розстріляно групу активістів. Серед похованих – Л.Поздняков – голова волосного комітету незаможних селян, вбитий у ході класової боротьби.

У 1919 році на могилі встановлено обеліск, у 1975 році його замінено чавунною скульптурною групою – жінка підтримує пораненого робітника. На постамент з фасадного боку закріплено бетонну дошку з меморіальним написом і прізвищами загиблих. На бокових гранях постаменту – барельєфне зображення епізодів боротьби за владу Рад.

Цей пам’ятник був на балансі Охтирської міської ради. Там завжди – живі квіти!

І ось знайшлися люди, яким заважає історія – та, яку не перепишеш і не викреслиш із пам’яті поколінь. Днями вандали зняли дошку з меморіальним написом із пам’ятника борцям за владу Рад.

Прикриваючись законом про т.з. декомунізацію, сьогодні невігласи глумляться над історією, над тим, що дороге старшим поколінням. І все це безкарно сходить їм з рук, влада не реагує на ці випадки.

Різного роду громадські ради при органах влади і місцевого самоврядування, які підтримують ці дії, очолюють люди різних професій, різного життєвого досвіду. І якщо вони благословляють на такі чорні справи, то, напевне, не знають історії своїх населених пунктів.

Ми, комуністи Охтирки, зробимо все, щоб цей пам’ятник зберегти і відновити меморіальний напис – це данина пам’яті!

Під час зустрічі з Охтирським міським головою Ігорем Юрійовичем Алєксєєвим перший секретар Охтирського міськкому КПУ, народний депутат України VІІ скликання Вікторія Володимирівна Булах висловила свою позицію проти подібних актів вандалізму та передала офіційне звернення.

Прес-служба Охтирського міськкому партії

Просмотров: 626 | Добавил: kpu-ahtyrka | Теги: КПУ, Памятник «Борцам за власть Советов, памятна дошка, Охтирка