Главная » 2014 » Январь » 18 » Вікторія Бабич: Районні бюджети мають поповнюватись
14:16
Вікторія Бабич: Районні бюджети мають поповнюватись
  Вчора у Верховні раді України був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до статті 66 Бюджетного кодексу України (щодо плати за надані оренду ставки, що знаходяться в басейнах річок загальнодержавного значення)», ініціатором якого є народний депутат України від КПУ Вікторія Бабич.
 Однією із складових бюджетної системи України є районні бюджети. Дані бюджети виконують особливу роль тому, що вони є фінансовою базою існування місцевого самоврядування. На сьогоднішній день існує велика кількість проблем, що відносяться до формування зазначених бюджетів, адже саме ці бюджети потрібні для належного забезпечення реалізації спільних соціально-економічних і культурних програм територіальних громад.
 «Кошти, які могли б надходити від оренди ставків є реальним додатковим джерелом наповнення районних бюджетів, забезпечення зацікавленості органів місцевого самоврядування у їх впорядкуванні та раціональному використанні»,- зазначила Вікторія Володимирівна.
 Так сьогодні доходи від надання в оренду ставків, що знаходиться  в басейнах річок загальнодержавного значення відносяться до складу доходів бюджету Автономної Республіки Крим та обласних, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Даний дохід, майже ніяк не відображається на бюджетах місцевого самоврядування, що призводить до відсутності з боку районної влади до належного контролю та мотивації у наданні зазначених вище водойм в оренду. Для вирішення даної ситуації доцільно виключення зі складу доходів обласних бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів плати  за  надані  в  оренду  ставки,  що  знаходяться  в басейнах річок загальнодержавного значення та включення її до складу доходів районних бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.
 «Законопроект розроблено з метою створення передумов для зацікавлення органів місцевого самоврядування у реальному забезпеченні ефективного використання розташованих на їх територіях водних об’єктів та їх збереженні», - повідомила народний депутат.
 Законопроектом передбачено внести зміни до окремих норм Бюджетного кодексу України, зокрема виключити зі складу доходів бюджету Автономної Республіки Крим, обласних, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів (стаття 66 БК України) плату за надані  в  оренду  ставки,  що  знаходяться  в басейнах річок загальнодержавного значення та включити їх до складу доходів районних бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.
 Прийняття проекту цього Закону сприятиме збільшенню коштів місцевих бюджетів для регіонального розвитку, оновленню місцевої інфраструктури, а також їх зацікавленості у реальному забезпеченні ефективного використання розташованих на їх територіях водних об’єктів та їх збереженні.

Цвітана Скорина

помічник-консультант

народного депутата України

Просмотров: 463 | Добавил: kpu-ahtyrka | Теги: Пополнение бюджета, КПУ, Бабич Виктория