Главная » 2014 » Сентябрь » 4 » Доповідь Петра Симоненка на позачерговому 48-му з’їзді КПУ
22:07
Доповідь Петра Симоненка на позачерговому 48-му з’їзді КПУ

Доповідь першого секретаря ЦК КПУ П.Симоненка

на позачерговому 48-му з’їзді Комуністичної партії України

Товариші делегати!

 

 

Нашому  з’їзду  належить  розглянути питання, пов’язані із  участю Компартії  у  позачергових  парламентських  виборах.

Ніколи ще нашій партії не доводилося вступати у виборчу кампанію у таких  надзвичайно складних умовах, як зараз.

Триває кривава братовбивча війна на Сході України. Ллється кров, кількість загиблих військових і мирних громадян обчислюється тисячами, а тих, чиє життя і безпеку не змогла захистити держава, хто змушений кинути рідні домівки і шукати притулку в інших місцевостях і навіть за межами України, - десятками і навіть сотнями тисяч.

Кожен день дає все нові й нові свідчення тому, що силовими методами, каральними кампаніями проти власного народу  врегулювати ситуацію неможливо. Однак у владних структурах верх, судячи з усього, поки що беруть ті, кого називають "яструбами" - можновладці і олігархи, готові - заради своїх інтересів чи на догоду закордонним "наставникам" - знищити велику кількість людей .

Це ставить під сумнів можливість проведення нормальних, чесних і справедливих  виборів саме в тих регіонах, де позиції нашої партії були особливо міцні. Це ж стосується - із зрозумілих причин - і Автономної Республіки Крим.

Правонаціоналістичний режим, встановлений в країні після  лютневого (2014 р.) державного перевороту, відверто проголосив, як  свою мету і  невідкладне завдання, - витіснення Компартії з політичного поля України  і її знищення. Першим кроком на цьому шляху є перешкоджання участі партії у парламентських виборах, а якщо з якихось причин це  не вдасться - не допустити подолання нею прохідного бар’єру.

Брутально, з цинічною  наругою над Конституцією і Регламентом, Верховній Раді було нав'язане рішення про розпуск парламентської фракції Компартії, про що, як про "величезне досягнення",тепер  заявляють і  голова Верховної Ради, і президент. Тим самим вони підтверджують, що це було заздалегідь сплановане ПОЛІТИЧНЕ, а не правове рішення.

Тепер  депутати-комуністи фактично позбавлені  можливості  впливати на розробку порядку денного  та розгляду питань на пленарних засіданнях, робити заяви від імені фракції, обмежені в доступі до парламентської трибуни, можливості  ефективно представляти і захищати інтереси майже трьох мільйонів виборців, які виявили  довіру нашій партії на минулих виборах.

В практичну площину націонал-фашистським режимом поставлене питання про заборону діяльності Компартії України. Хоча для цього немає фактичних і правових підстав, спікер парламенту, який тимчасово виконував обов’язки президента, публічно на пленарному засіданні ВРУ зажадав від міністра юстиції "без зволікань" вирішити це питання у судовому процесі.

У Київському окружному адміністративному суді вже відбулися перші засідання з розгляду цієї справи. За оцінками закордонних спостерігачів – юристів, адвокатів, депутатів Європарламенту цей процес є політичним замовленням у боротьбі проти інакомислення, проти політичної опозиції. Це визнають авторитетні правники та відомі політичні діячі як в Україні, так і в багатьох країнах Європи, а також юристи з Чехії, Греції, Іспанії, які беруть участь у судовому розгляді справи. Представники асоціації демократичних адвокатів Португалії охрестили його як суд інквізиції.

Ще раз наголошую, що політичний, замовний характер цього ганебного процесу є очевидним.

Але ми повинні бути готовими до найгіршого варіанту. Адже правлячий в українській державі режим на багатьох прикладах  довів, що  в протизаконних діях його не стримують ні Конституція, ні інші закони держави.

Стало  відомо, що правоохоронними органами  порушене кримінальне провадження відносно керівництва Компартії (поки що - "за фактом", але з реальною перспективою звернення до Верховної Ради за позбавленням депутатської недоторканності та наданням згоди на арешт). Деяких  партійних працівників на місцях заарештовано.

Їх звинувачують в антизаконних діях ("посібництві сепаратистам і терористам"), з них вибивають - із застосуванням незаконних прийомів -  зізнання у злочинах, яких вони не вчиняли.

Такою є сьогоднішня українська реальність.

Створенню в суспільстві атмосфери антикомуністичного психозу, прищепленню нашим співвітчизникам, насамперед молоді, негативного ставлення до нашої партії, несприйняття соціалізму підпорядковані безпрецедентна істерія, розгорнута у засобах масової інформації, брудні наклепи на партію, іі лідерів, позбавлені будь-яких підстав  твердження з боку найвищих посадовців, нібито наша партія " не є самостійною політичною силою", "виконує чиїсь вказівки"  і навіть "фінансує діяльність сепаратистів і терористів".

З цією метою використовуються іудині "послуги" групи відщепенців, які  зрадили Комуністичну партію, покинули її парламентську фракцію  і перебігли у стан наших політичних противників у якості політичних поліцаїв.

Із задоволенням хочу відзначити, що переважна більшість партійців  дали гідну  оцінку їх підлій, зрадницькій діяльності.

Шановні товариші!

Складна ситуація в країні перетворює виборчу кампанію для нашої партії на  ЕКЗАМЕН, який іще ніколи їй не доводилося тримати. Участь у виборах має бути використана нами для того, щоб показати суспільству, світовій громадськості, що попри терор і свавілля комуністична ідея живе в серцях мільйонів наших співвітчизників, що наша партія не похитнулась, а ще тісніше згуртувала свої ряди і сповнена рішучості боротися до кінця за соціалістичну перспективу розвитку нашого суспільства.

Цьому мають бути підпорядковані  організаційна  і агітаційно- масова робота кожної партійної організації, нашого інформаційного ресурсу, на це спрямовані зусилля усіх комуністів.

Сьогодні ми затвердимо список кандидатів у народні депутати України від Компартії. З урахуванням обмежених термінів виборчої кампанії і труднощів, утворюваних владою для участі в ній нашої партії, на наших товаришів покладається неймовірно відповідальна справа. Проект списку складений на основі пропозицій обкомів і Київського міськкому партії.

В ньому представлені всі регіони, враховані рівень політичної підготовки, здатність захищати ідеї і справу нашої партії, бійцівські якості можливих кандидатів.

Потрібно чітко спланувати їх виступи перед виборцями з тим, щоб охопити якомога більшу кількість населення масовими зустрічами.  Оскільки владні структури чинитимуть цьому всілякі перешкоди, слід  діяти - з урахуванням досвіду попередніх виборчих кампаній -  за принципом "від дому до дому", проводити бесіди з людьми , агітацію за партійний список і наших кандидатів, поширювати листівки, партійні видання, інші матеріали там, де є  люди, - на ринках, тролейбусних, автобусних, трамвайних зупинках.

Зрозуміло, що це вимагає активної, безпосередньої участі усіх членів партії, залучення якомога ширших кіл наших прихильників з числа безпартійних. Враховуючи нахабність і безкарність дій неонацистів, бойовиків з різного роду незаконних збройних формувань, особливу увагу слід приділити забезпеченню безпеки наших товаришів.

Попри всі перешкоди потрібно використати всі можливості для просування наших чи прихильних до Компартії людей до складу виборчих комісій; підібрати  необхідну кількість представників на виборчих дільницях, агітаторів; активно використовувати можливості партійної преси, інших засобів масової інформації; координувати дії з представниками інших політичних сил, чиї позиції близькі до наших.

Про спрямованість і зміст  агітаційно-масової роботи  під час виборчої кампанії.

Домагаючись подолання встановленого прохідного бар’єру, проведення наших представників у парламент, необхідно використовувати цю роботу для того, щоб допомогти нашим людям усвідомити трагічність нинішнього політичного моменту.

Час підтвердив обгрунтованість оцінок, що давалися у документах Центрального  Комітету  нашої партії сутності  і наслідкам державного перевороту, який радикально змінив ситуацію в країні.

Сьогодні стало ще очевиднішим, що непримиренна боротьба між різними угрупуваннями кримінально-олігархічного капіталу завершилася на цьому етапі тим, що на зміну збанкрутілому режиму В.Януковича до влади прийшли такі ж ненаситні, але більш організовані і агресивні, компрадорські прозахідні правонаціоналістичні сили.

В країні утвердився жорсткий авторитарний режим, брутально порушуються Конституція, права і свободи громадян. Ідеологічний  курс і політичну практику режиму визначають найреакційніші сили  ідейних спадкоємців нацистських пособників часів Великої Вітчизняної війни.

На конкретних фактах потрібно показувати, до чого вже призвели і чим ще загрожують радикальний перегляд зовнішньо-політичного курсу України, фактична відмова від іі  позаблокового статусу, закріпленого Законом про засади  внутрішньої і зовнішньої політики, доведення відносин з Росією фактично до стану війни – втрата Кримської Автономії, загроза розколу України, знищення значної частини економічного потенціалу, вибух інфляції, ще більше поширення корупції, зростання цін і тарифів, подальше погіршання умов життя мільйонів людей, небезпечне загострення усіх протиріч в суспільстві, загроза розколу України, фактичне перетворення її на протекторат чи підмандатну територію західних  держав, передусім США, світових фінансових монополій.

Ще не ратифіковано Верховною Радою Угоду про Асоціацію і Зону вільної торгівлі з Європейським союзом, а Національний банк України вже відпустив "у вільне плавання" національну валюту - гривню, яка знецінена більш ніж на половину, що завдало тяжкого удару по багатьох громадянах, які взяли  в банках кредити в іноземній валюті. А Уряд слухняно виконав вимогу Міжнародного валютного фонду про підвищення (не останнє!) для громадян плати за електроенергію, природний газ, тарифів на житлово-комунальні, транспортні та інші послуги. Це зробило необхідним, за визнанням Уряду, надання субсидій майже трьом мільйонам сімей. А це означає, що  третина  населення країни (близько 15 мільйонів людей) відкинути за межу виживання.

Це вже викликало невдоволення багатьох громадян.

А в найближчій перспективі - холодна, для багатьох - і голодна зима. Тому влада поспішає із проведенням парламентських виборів, поки невдоволення не набуло ще більших  масштабів і не змело нинішній режим.

Слід враховувати й те, що різні політичні сили прагнуть використати наступні вибори для зміцнення своїх позицій, особливо в умовах розходжень у правлячій верхівці, про що надходить все більше свідчень.

Необхідно показувати , яку загрозу несуть  нашим людям подальше утвердження авторитарного режиму, примиренське ставлення влади  до діяльності неонацистів - бандерівців,  різного роду "радикалів",  "очищення влади" - так звана  люстрація. Як показує досвід Слов"янська, Краматорська, Мелітополя, інших міст, під  неї підпадають не стільки справжні корупціонери чи пособники терористів, а перш за все вчителі, медичні працівники. Люстрація після ухвалення слухняною Верховною Радою відповідного закону стає легальним способом розправи націонал-радикалів зі своїми політичними противниками, а також зведення особистих рахунків, утвердження фашистських порядків в країні.  Про це теж мають знати наші люди.

Необхідно також інформувати громадськість про хід судової розправи над Компартією, абсолютну безпідставність звинувачень на іі адресу, піднімати партійців і взагалі чесних людей на захист партії.

Водночас слід показувати, що в нашої партії є чітка, реалістична програма виведення країни з глибокої кризи, виходу на сучасні рубежі економічного і суспільного розвитку, стабілізації в суспільстві.

Сьогодні найважливіше завдання партія вбачає у якнайшвидшому розв'язанні кривавого конфлікту, пошуків шляхів мирного виходу з нього. На цій позиції наша партія стояла з самого початку, як тільки виникло гостре протистояння в в суспільстві.

Ми виступали і виступаємо за те, щоб важливі  дискусійні питання державного і суспільного життя  вирішувалися з урахуванням думки народу - шляхом референдуму. Хто сьогодні наважиться заперечувати, що якби  був проведений референдум стосовно вибору варіанту зовнішньо-економічної орієнтації нашої країни, який був запропонований Компартією, то ми могли б уникнути того загострення політичної ситуації, яке в кінцевому рахунку призвело до таких трагічних наслідків? Режим В.Януковича, брутально порушивши Основний Закон держави, не допустив його проведення.

Ми виступали і виступаємо за істотне  розширення прав і повноважень територіальних громад і регіонів з урахуванням їх історичних, мовних та інших особливостей, не виключаючи і можливості федералізації України при - як сказано в нашій партійній Програмі - при міцних конституційних гарантіях іі єдності. Схожа позиція  висловлюється в численних виступах у засобах масової інформації, які аж ніяк не можна запідозрити в симпатіях до Компартії.

Нещодавно, як ви знаєте, за максимальну децентралізацію влади в Україні  висловилась, перебуваючи з візитом в нашій країні, канцлер Федеративної Республіки Німеччини. А її однопартієць і заступник в німецькому уряді прямо заявив, що в нинішніх умовах федералізація - це єдиний шлях для порятунку України. А за це українська влада намагається заборонити  Компартію!

Одним словом, у нас є з чим вийти на вибори. Неупереджені дослідження показують, що принципова, послідовна позиція нашої партії, пройнята  турботою про інтереси нашої Вітчизни, про долю іі  народу, користується підтримкою значних верств українського суспільства. І цей потенціал ми зобов"язані використати сповна.

На це, повторюю, мають бути спрямовані наші зусилля.

Ситуація на Сході країни залишається дуже складною, до того ж вона різко загострюється.

Це потрібно враховувати. Займаючи чітку позицію, яка полягає у визнанні необхідності негайного припинення  бойових дій і військового протистояння, врегулювання ситуації на основі задоволення законних вимог населення згаданих регіонів, потрібно бути дуже зваженими у своїх висловлюваннях і діях, не піддаватись  на провокації з тим щоб не давати формальних приводів для нових репресій проти нашої партії.
Зберегти партію, її особовий склад і структури - сьогодні найважливіше наше завдання. У нас є багато підстав для  критичного і самокритичного аналізу нашої роботи, осмислення становища в партії, є гостра необхідність зробити висновки з недоліків, помилок і прорахунків у нашій роботі. І це ми маємо зробити. Але сьогодні головне - повторюю ще й ще раз - зберегти партію, її єдність і боєздатність. Бо основна робота попереду. Про це слід постійно пам’ятати, беручи участь у виборчій кампанії. Займатися самоїдством, зведенням стосунків, піддаватись на провокації провокаторів і розкольників - це найкращий подарунок, який можна сьогодні з робити на догоду антинародній владі і нашим політичним противникам.

Ми - реалісти і добре розуміємо, яка потужна сила, озброєна усім арсеналом буржуазної держави, в тому числі наскрізь корумпованою каральною системою, сучасними засобами зомбування людей, протистоїть нам. У стані наших політичних противників є чимало людей, які свого часу перебували в лавах Компартії, використовуючи цю обставину, здобули освіту, вчені ступені і наукові звання, зробили кар’єру, але на крутому переломі зрадили партію і сьогодні виступають її мало не найлютішими ворогами. Вони вже забороняли - у серпні 1991 року -  Компартію України. Потрібно було десять років виснажливої боротьби, але ми добилися визнання БУРЖУАЗНИМ Конституційним Судом заборони Компартії незаконною, неконституційною.

Не можна виключати того, що й цього разу антикомуністичні сили, підтримувані викрестами із Компартії, в черговий раз розтопчуть Конституцію, ігнорують протести європейської і світової прогресивної громадськості і заборонять нашу партію.

До цього ми теж повинні бути психологічно і організаційно готові. Якщо таке трапиться, ми використаємо всі законні заходи - аж до звернення - в разі необхідності - до Європейського суду з прав людини, щоб довести нашу правоту. Одночасно будемо діяти в межах,які встановлені українською Конституцією, для  продовження легальної діяльності комуністів.

Досвід відродження такої  діяльності прихильників комуністичної ідеї в умовах заборони Компартії  в нас  є, і в разі потреби ми його використаємо. Тільки зробити це мусимо у набагато коротші  строки.

Шановні товариші!

На долю наших поколінь комуністів випали тяжкі випробування. Вони повинні ще тісніше згуртувати нас, загартувати нашу волю, приумножити зусилля у боротьбі за інтереси трудового народу, за суспільство соціальної справедливості і справжнє народовладдя - соціалізм. Цим наша партія ще й ще раз доведе, що вона справді є прогресивною, глибоко патріотичною і інтернаціональною силою.

Під прапором марксизму-ленінізму ми переможемо!

Просмотров: 719 | Добавил: kpu-ahtyrka | Теги: доповідь, КПУ, з'їзд, Симоненко, вибори