Главная » 2013 » Ноябрь » 18 » Вікторія Бабич захищає жителів міста Козятин від дій банку
15:03
Вікторія Бабич захищає жителів міста Козятин від дій банку
Виктория У п’ятницю, на засіданні Верховної Ради України було оголошено запит народного депутата України Бабич Вікторії Володимирівни до Генеральної прокуратури України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини стосовно необґрунтованої односторонньої зміни умов договору у частині підвищення відсоткової ставки по кредиту комерційним банком «Приватбанк», що призвело до порушення прав жителів міста Козятин Вінницької області: Борисенко, Мединська, Воропаєва та інші, через що громадяни були позбавлені житла та належного судового захисту.

 Обґрунтовуючи необхідність такого запиту, Вікторія Володимирівна зазначила: «Коли до мене приїхали на особистий прийом жительки з міста Козятин Вінницької області, які із заплаканими очима прохали про допомогу, я просто не мала права не втрутитися в цю ситуацію».

 Зі слів заявників, суть проблеми полягала в тому, що у 2008 році було укладено договори споживчого кредиту між  ПАТ КБ «Приватбанк» м. Козятин та заявниками (всього 15 осіб). Після чого заявники щомісячно, без порушень будь-яких нормативно-правових актів, сплачували встановлені договором платежі, але «Приватбанк» підвищив відсоткову ставку по кредитам, що по-перше, унеможливило належне виконання обов’язків по договору позичальниками і призвело до штучного виникнення заборгованості, яка в декілька разів перевищує суму кредиту. По-друге, дані дії банки відбувалися всупереч чинному законодавству. Мова йде про зобов’язання банку письмово повідомити позичальника про збільшення відсоткової ставки протягом 14 календарних днів з дати її збільшення. Жодну особу про збільшення ставки по кредиту повідомлено не було. 

 Заявники спокійно сплачували кредит, доки не отримали копію позовної заяви від банку про звернення стягнення заборгованості з людей. Заявників почали постійно залякувати телефонними дзвінками про виселення з домівок, почалася судова тяганина, при розгляді якої права заявників не були захищені. Заявників почали виселяти з квартир, не звертаючи уваги на малолітніх дітей. А головне, що при розгляді судом даної справи не брався до уваги той факт, що банк не повідомив позичальників про збільшення ставки відповідно до чинного законодавства, в односторонньому порядку змінив умови договору, через що виникла така заборгованість у людей.

 Та найстрашніше в цій ситуації те, що на сьогодні тривають судові розгляди про виселення цих людей з їхніх домівок з маленькими дітьми.
 То ж будемо сподіватися, що і Генеральна прокуратура України, і Уповноважений  Верховної Ради України з прав людини зроблять все, щоб захистити права простих людей та не допустити того, аби їх разом з дітьми викинули на вулицю.

Цвітана Скорина,
помічник-консультант 
Народного депутата України
Просмотров: 474 | Добавил: kpu-ahtyrka | Теги: КПУ, запит, Вікторія Бабич