Главная » 2015 » Март » 13 » Україні потрібна загальнонаціональна дискусія з питання децентралізації, яка має відбутися не в окремих регіонах, а охопити всю країну і сус
12:35
Україні потрібна загальнонаціональна дискусія з питання децентралізації, яка має відбутися не в окремих регіонах, а охопити всю країну і сус

 

ЗВЕРНЕННЯ

лідера Компартії України Петра Симоненка

до політичних партій, громадських організацій,

експертного співтовариства та ЗМІ

 Після зміни політичного режиму у лютому 2014 року, Україна увійшла в круте піке соціально-економічної та гуманітарної кризи. Падіння виробництва, кредитна кабала МВФ, безробіття, зростання цін і тарифів, заморожування зарплат і пенсій, свавілля спецслужб, легітимізація фашистської ідеології, розвал систем охорони здоров'я та освіти, відсутність реальних можливостей місцевих органів влади та територіальних громад вирішувати нагальні питання людей - все це призвело до того, що відцентрові процеси в Україні із загрозливою швидкістю набирають обертів.

 Триваюче ось уже півтора року громадянське протистояння, перейшло в «гарячу» стадію - у громадянську війну. І якщо війну не зупинити, то це неминуче призведе до втрати територіальної цілісності, а Україна, як єдина держава, просто зникне з політичної карти світу. 

 Реформа влади через її децентралізацію є на сьогоднішній день не тільки однією з ключових проблем. Децентралізація - це єдино можливий і найефективніший спосіб зберегти територіальну цілісність країни, зупинити руйнування інституту державності, повернути довіру народу до влади, і в кінцевому підсумку - сформувати реальне народовладдя.

 Компартія України всі роки незалежності пропонувала такий шлях політичної модернізації країни, який враховує інтереси жителів різних регіонів, територіальних громад, максимально передає на місця основні важелі влади, зберігаючи при цьому баланс інтересів. В руках Центру, як гарантія територіально-адміністративної цілісності країни і захист від виникнення в Україні нео-феодальних князівств  залишаються такі функції, як питання громадянства, зовнішньої політики, оборони, грошової одиниці, визначення засад бюджетної та соцільно-економічної політики тощо.

 Сьогодні з цим згодна більшість політичних і громадських рухів в країні. Необхідність децентралізації підтримується прогресивним європейським і світовим співтовариством, як необхідна умова припинення війни і встановлення миру. Тому, ми пропонуємо зробити наступний крок і розгорнути широку загальнонаціональну дискусію з усіх аспектів децентралізації.

 Ми запрошуємо політиків, експертів, лідерів громадянського суспільства, науковців, журналістів і ЗМІ, депутатів усіх рівнів, керівників обласних, районних, міських та сільських рад - донести до людей суть запропонованої нами реформи з децентралізації влади і те, як ця реформа відобразиться на якості життя усіх громадян України.

 Як відомо, будь-яка реформа може бути успішно реалізована тільки в тому випадку, якщо суспільство готове до неї, розуміє її суть, розділяє її основні цілі та завдання, контролює процес її реалізації.

 Різні політичні сили вкладають у термін "децентралізація" зовсім різний, часом діаметрально протилежний зміст. Тому не можна допустити, щоб пропонована реформа була проведена виключно в інтересах олігархів. Не можна допустити, щоб вона, у підсумку, була понівечена, реалізована в неприйнятному для суспільства і територіальних громад варіанті, або взагалі залишилася лише на рівні розмов.

 Пропоную провести загальнонаціональну дискусію у вигляді круглих столів, громадських слухань, використовуючи всі види масових комунікацій: друковані та електронні ЗМІ, радіо, телебачення, інтернет.

 Таким чином, децентралізація системи і структури влади  проходитиме відкрито і дійсно може відбутися, оскільки буде позитивно сприйнята громадянським суспільством, готовим жити за новими правилами.

 Хочу підкреслити одну, на мій погляд, найпринциповішу ознаку реформи влади і децентралізації - ця реформа повинна в обов'язковому порядку пройти до майбутніх місцевих виборів. Кандидати в депутати і претенденти на посади регіональних керівників повинні йти на вибори, розуміючи весь обсяг своїх майбутніх повноважень, можливостей і всю глибину відповідальності перед членами своїх територіальних громад.

 Без такого розуміння вибори перетворяться на черговий блеф і політиканство.

 Переконаний, що долучитися до організації і проведення такої дискусії повинні поітичні сили і громадські активісти, що сповідують різні ідеології і незалежно від ступеня своєї близькості до влади.

 Ми закликаємо не до протистояння, а до цивілізованого демократичного діалогу, оскільки лише за таких умов процес децентралізації буде стійким,  базуватиметься на врахуванні думок усіх соціальних, регіональних і політичних верств країни.

 Зі свого боку Компартія України не тільки готова включиться в таку дискусію, але вже ініціює цілу низьку  публічних зустрічей і заходів з питання децентралізації в рамках нашого програмного гасла «Вся влада - на місця».

Відгуки та пропозиції просимо направляти на kpu.pust@rambler.ru

Просмотров: 380 | Добавил: kpu-ahtyrka | Теги: КПУ, Симоненко, звернення