Главная » 2013 » Январь » 15 » Бугруватські скелелази
12:36
Бугруватські скелелази

Час від часу доводилось чути схвальні відгуки про досягнення та добрі справи школярів – туристів з села Бугруватого Охтирського району. Тож інформація з перших вуст у спілкуванні з керівником гуртка Гаранжою Володимиром Сергійовичем – членом РК КПУ, депутатом Охтирської районної ради.

Скелелаз.

-    - Володимир Сергійович, як створювався колектив та які завдання ставили перед собою?

 - Заснування гуртка сягає тепер уже у далекий 2007 рік. Запропонували – погодився. Гурток працює у системі районного центру дитячої та юнацької творчості. Щодо завдань – не буду оригінальним – згуртування дитячого колективу, заповнення дозвілля учнівської молоді улюбленою справою.

-     - З якими проблемами доводиться стикатися у роботі, які шляхи їх вирішення ?

 - Можливо дещо незвично, але найбільша проблема – ратація (чисельність) вихованців. Ті гуртківці, з якими я починав у 2007 році, уже в самостійному дорослому житті. Дитину треба навчити швидко, якісно, всьому і відразу. Завдання з області фантастики. Жодному бажаючому я не сказав «ні». Діти приходять, пробують свої сили, хто відчув, що це його, рідне – залишається. Не секрет, що освітня галузь фінансується за залишковим принципом. Позашкільна освіта – і поготів, тому проблема не тільки гостра, а, що дуже прикро, і постійна. Грошових затрат потребує і створення матеріальної бази, і організація походів та екскурсій, і участь у змаганнях. Вирішуємо шляхом залучення батьківських та спонсорських коштів.

-     - Чим заповнюється літній оздоровчий період ?

 - Якщо коротко – за час існування гуртка діти тричі оздоровлювалися в літніх таборах, два з яких наметового типу та двічі відвідували Какрпати – здійснили у 2010 та 2011 роках категорійні походи першої категорії складності.

-     - Мабуть берете участь у конкурсах, змаганнях ? Є чим похвалитися ?

 - Звичайно, і «беремо» і «є». На весняний триденний зліт завжди виставляємо дві команди, в районній першості з техніки пішохідного туризму, на приз « Бабине літо» теж беремо участь. Цього року здобули 9 призових місць, у кожній з трьох вікових груп і хлопчики, і дівчатка показали гарні результати. У жовтні відвідали обласні змагання «Меморіал пам`яті друзів», маємо намір цей захід відвідувати і в наступні роки. 9 грудня 9 вихованців узяли участь у відкритій першості зі спортивного скелелазіння на приз клубу «Абалаховець» (м. Суми). У трьох вікових групах з п`яти завоювали 7 нагород: 4 золотих, 1 срібна та 2 бронзових.

-    - Щодо останнього, в місцевій пресі повідомлялося, що Бугруватська школа має свій скеледром. Можно про це докладніше?

 - Зі скеледромом наші діти знайомі понад  3 роки. Другий рік беремо участь у змаганнях зі спортивного скелелазіння. Тренування проводили, як правило в місті Харкові на базі спорткомплексів ХАУ та ХПУ, що, зазвичай, надто накладно у фінансовому плані. Дійшли висновку, що для нормального тренувального процесу необхідно мати власний скеледром. Особливо слід відзначити директора школи Кляпа П.М., прагматичної та практичної людини, з яким ми зробили необхідні розрахунки та кошторис і приступили до будівництва. Залучили спонсорів, батьків, діти збирали металобрухт, сільська рада допомагала теж у пошуку спонсорів. Після акумуляції необхідних коштів власними силами під час літніх канікул звели першу чергу скеледрому. На зимових канікулах плануємо продовжити будівництво. Тепер маємо можливість регулярно тренуватися. Перед грудневими змаганнями проводили по 5 – 6 тренувань на тиждень. Наступні змагання у лютому місяці 2013 року.

-   - Дозвольте побажати вам достойних результатів у цих змаганнях та у всіх ваших справах і починання!

Інтерв`ю записала Чернова М. В.



Скалолаз.

Скалолаз.

Скалолаз.

Скалолаз.


Категория: Парторганизация | Просмотров: 579 | Добавил: kpu-ahtyrka | Теги: КПУ, Скелелази, Бугруватські