Главная » 2012 » Декабрь » 4 » Чи замінять в Україні «електронні гроші» паперові?
11:00
Чи замінять в Україні «електронні гроші» паперові?
  Деньги У вік високих технологій і надшвидкостей, мабуть, немає такої сфери людської життєдіяльності, якої б не торкнувся всюдисущий прогрес. Дівайс, гаджети електронний уряд, електронні листи ...
 І ось тепер черга дійшла і до настільки «милих» кожному з нас грошей. Згідно з даними дослідження «Електронні гроші в Україні», проведеного за підтримки Інституту політичних консультацій та економічних досліджень, щорічний оборот електронних грошей в нашій країні становить від 4 млрд грн до кількох млрд доларів. Багато це чи мало - запитання риторичне. А ось що з себе являють ці «грошізамінники» і наскільки серйозну конкуренцію паперовій масі вони можуть скласти, з'ясовували кореспонденти "ГолосUA".
«Електронні купюри» зараз в законі
Нещодавно набрав чинності новий «Закон про платіжні системи», який вперше визначає, що таке електронні гроші, хто може ними оперувати. За новим законодавством, Нацбанк отримує більш широкі повноваження в сфері контролю над платіжними системами. Зокрема, ті з них, хто працює без ліцензій, змушені будуть або зареєструватися за всіма правилами, або піти з ринку. Це питання гостро постало перед російськими системами, які багато років працювали в Україні без реєстрації, не платили податки в наш бюджет. За деякими оцінками експертів, соціальні статті можна збільшити на сотні мільйонів гривень, якщо змусити всіх гравців ринку працювати в замках закону. Судячи з усього, НБУ налаштований рішуче.
 Незважаючи на те, що на українському ринку сьогодні представлено чимало «гравців» віртуальних грошей (НСМЕП, «Global Money», «WebMoney», «LiqPay» та «MoneXy»), кількість користувачів, як окремо, так і в сукупності, точно визначити не можна, так само як і підрахувати загальний оборот ринку. Найчастіше, в компаніях або утруднюються відповісти на це запитання, або зовсім відмовляються розкривати «комерційну таємницю». Логічно, що незареєстровані системи не хочуть зайвий раз «дражнити» податківців.
 Тим не менш, відкрити завісу таємниці нам все ж таки вдалося. Подібна поведінка цілком пояснюється: коли в січні 2012 року Національний банк України офіційно повідомив, що система «WebMoney Transfer» здійснює в Україні електронні перекази без погодження з регулятором, а значить працює майже нелегально. Втім, це на ринок послуг особливо не вплинуло, а «електронні» гроші як ходили по країні, так і ходять. Це пояснюється просто: на ринку немає поки чітких правил, але є неухильне зростання попиту на подібного роду послуги.
 За даними все того ж НБУ, єдиною в Україні платіжне системою, яка працює легально, законно випустила електронні гроші, які забезпечені державними гарантіями є «ГлобалМані». Емітентом цієї платіжної системи виступає «Ощадбанк», що дозволяє компанії відчувати себе на ринку більш упевнено, ніж конкуренти. І хоча компанія отримала всі ліцензії в Україні близько 3 років тому, на ринок вона вийшла тільки рік тому. Побічно це може демонструвати, наскільки довго в нашій країні узгоджуються різні процедури. Сьогодні, нарівні з державними банком, «ГлобалМані» приймає оплату за товари і послуги, як і в он-лайні (електронні гаманці), так і в офф-лайні (через агентську мережу).
 А чому ж російській «WebMoney», яка працює на українському ринку набагато довше, так і не вдалося узгодити свою роботу з нашим регулятором? Подейкують, що після набуття чи ннності новим законодавством про національну платіжну систему в Росії з тамтешнім центробанком у цієї системи також виникали серйозні розбіжності. Залишається здогадуватися, як відбуватиметься дискусія з Нацбанком України, з яким «WebMoney» сподівається все ж узгодити правила своєї роботи. За даними обізнаних джерел, російська система хотіла б залишити все як є - тобто не звітувати перед українськими держорганами. Проте ж навряд чи таке можливе. Тим більше, що у всьому світі центробанки намагаються посилювати контроль над фінансовими операціями, щоб уникнути нелегального переказування мільярдів для фінансування терористичних організацій, відмивання «брудних» грошей і т.ін. У зв'язку з цим логічно було б, якби і український ринок демонстрував прозорість, дотримувався єдиних міжнародних стандартів, не створював додаткових загроз та ризиків для споживачів. І тоді, до речі, ми б дізналися офіційну статистику по його оборотах, отримали б додаткові джерела фінансування пенсій та зарплат бюджетників в Україні.
 Як це працює?
 Щоб здійснити платіж за допомогою платіжних систем, необхідно придбати за реальні гроші - готівкові або безготівкові - електронні гроші. Вони зараховуються на власний електронний гаманець, який спеціально відкривається користувачем. І потім використовуються для переказування грошей між самими користувачами, а також - для оплати товарів і послуг. Найчастіше електронні гроші використають для оплати мобільного зв'язку, домашнього інтернету, ТБ, іноді - для оплати комунальних послуг або відправлення грошового переказу родичам, друзям. Для відкриття собі електронного гаманця, на відміну від банківського рахунку, не потрібні ні паспортні дані, ні ідентифікаційний код, - гаманець анонімний. Поповнивши його один раз, можна здійснювати необмежену кількість платежів.
 «Електронні гроші - це, фактично, готівка в електронному вигляді. Операції з електронними грошима в світі вважаються найбільш дешевим видом оплати. Вони дозволяють зберегти зручності для фізособи - його анонімність. Так, ми не знаємо, хто платить, але точно знаємо, хто одержувач, якщо це юрособа (грошові перекази між фізособами також залишаються анонімними), - розповів кореспонденту «ГолосUA» директор з корпоративних відносин і контролю платіжної системи «ГлобалМані» Юрій Корж.
 Однак, анонімність не поширюється на підприємства і організації. Так, за законодавством, компанії зобов'язані укладати договори з платіжними системами, звітувати перед контролюючими органами.
 У 2009 році роботою платіжних систем серйозно зацікавилася Державна податкова служба України, побоюючись, що електронні гаманці незареєстрованих платіжних систем можуть використовуватися у схемах оптимізації і «відмивання грошей». Наприклад, з партнерів «WebMoney» почали масово стягувати ПДВ за оплату мобільного зв'язку або купівлю самих грошових «сурогатів» компанії, а справа навіть дійшла до суду.
 Держава зацікавлена в розвитку тих систем, які платять гроші в бюджет і мають 100%-ве покриття електронних грошей реальними грошима. Це захищає споживачів, захищає їхні гроші. Так, в «ГлобалМані» підтримують позицію НБУ про те, що електронні гроші можуть випускати тільки банки. Це виправдано, тому що допомагає забезпечити надійність і стійкість фінансової системи, переконаний Юрій Корж.
 А ось на думку наукового співробітника Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Дмитра Науменка ринок електронних платежів в Україні потребує більш гнучкого регулювання. При цьому він зазначив, що норми регулювання ринку електронних платежів мають бути прописані в окремому законі.
 При цьому директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій ІгорБураковський вважає, що у виграші від ходіння в країні електронних грошей будуть як оператори, так і держава. Вивільняється величезна кількість готівки, скорочуються витрати на їх друк, інкасацію, зберігання і т. п.
 «Впровадження повноцінної системи безготівкових розрахунків з електронними грошима є надзвичайно вигідним для економіки. Загальна економія від повноцінного поширення електронних платежів, за нашими оцінками, може скласти близько 1% ВВП », - підсумував експерт.

Просмотров: 441 | Добавил: kpu-ahtyrka | Теги: украина, Електронные, деньги