Главная » 2012 » Декабрь » 5 » Зворотна тяга: Українців чекає різке подорожчання газу
11:35
Зворотна тяга: Українців чекає різке подорожчання газу
 ГазУкраїна вступає в нову політичну еру після парламентських виборів. Перемога партії влади супроводжується девальвацією національної валюти, різким збільшенням вартості акцизів на алкоголь і тютюн, підвищенням цін на хліб, і планованим зростанням собівартості хлібної продукції.
  Але і це ще не все. Останньою крапкою, яка закріплює НЕП української влади, стане різке подорожчання природного газу. Подорожчання, яке, за словами експертів, пересічний українець відчує на собі вже в січні майбутнього року.
  Але ж і справді - що тут такого? Оголошенa Москвою зміна цінової політики на «блакитне паливо» «Газпрому» стало цілком зрозумілою реакцією російських експортерів на гучну заяву чинного прем'єр-міністра України Миколи Азарова. У своєму виступі 30 листопада цього року, він фактично заявив, що Україна може і без Росії формувати власну енергетичну політику. Мовляв, Київ може успішно завозити відносно дешевий газ з Німеччини і при бажанні - навіть з Румунії. Крім того, за словами прем'єра, як тільки в Одесі буде побудований термінал для зрідженого палива, українці зможуть всерйоз заговорити про альтернативу контрактам «Газпрому». Ну і, щоб бути переконливим, пообіцяв, що в найближчому майбутньому українська держава планує купувати у Москви не більше 18-20 мільярдів кубометрів газу. Пікантність ситуації полягає в тому, що горезвісну заяву Азаров зробив не де-небудь, а на українсько-норвезькому бізнес-форумі в Осло.
  Нагадаємо, що, як уже повідомляло джерело ГолосUA в уряді Норвегії, ця країна раніше розглядала можливість постачання в Україну скрапленого газу. Втім, тоді через неузгодженість дій цей проект був благополучно похований. Водночас реакція Москви на останню заяву Миколи Яновича була блискавична. У російських ділових колах зараз всерйоз заговорили про підвищення експортних мит на носії, що відправляються в Україну. І дійсно - якщо Україна має намір шукати газ «на стороні» - це її право, але ж для налагодження схем подібних поставок Києву знадобиться далеко не один рік.
  Крім того, ось у чому справа, з іронією - або, вірніше, сарказмом, відзначають аналітики в РФ, цінові зміни безпосередньо самого Азарова жодним чином не торкнуться. «Згідно із законами ринку, які ще ніхто не скасовував, підвищення цін на газ безпосередньо торкнеться, насамперед, рядового українського споживача, - сказав ГолосUA російський економіст Вадим Астаф'єв. - Представники уряду можуть говорити, що завгодно, але весь збиток від таких заяв автоматично ляже на плечі простого громадянина. В цьому разі - українського».
  Офіційної дати підвищення мит Росія не називає. Та й це взагалі-то і не потрібно. Тобто не потрібно бути маститим експертом, щоб припустити, що вже в кінці січня - початку лютого майбутнього року Україна зіткнеться з горезвісною «ціновою проблемою». Враховуючи, що державний бюджет навряд чи зможе витримати такий удар, вихід із ситуації буде покладено знов-таки «не на уряд». Слід особливо відзначити, що в деякій мірі цей процес вже, що називається, пішов: відучора ціни на скраплений газ у нашій країні підвищилися на 4,6 - 4,9 (!) відсотків. Якби це сталося в Європі, місцеві фахівці назвали б цей процес «катастрофою». Але українська влада, схоже, не сприймає умовного способу. А навіщо? Удар від такої практики поки на себе взяли автомобілісти - та й то лише ті, чиї «залізні коні» обладнані газовими двигунами; поки справа не торкнулася бензину, можна бути спокійними. Тим не менш, кажуть скептики, в нинішніх умовах недалеко і до цього.
  Так що ж все-таки буде з газом? «Швидше за все, ціни на нього будуть підвищуватися поступово, - сказав в ексклюзивному інтерв'ю ГолосUA кандидат економічних наук, колишній заступник правління НАК «Нафтогаз України» Олександр Ковалко. - Темпи цього підвищення, напевно, складуть приблизно 5-7% на місяць, тобто таким чином, щоб практичний споживач цього не відчував. Мені важко сказати точно, коли цей процес буде здійснений, але, швидше за все, мова йде про лютий 2013 року».
  І тут немає лиха без добра. Знов-таки добра для чинного українського Кабміну. Підвищивши ціни на газ для згаданого споживача, офіційний Київ виконає вимоги Міжнародного валютного фонду, що поставив головною умовою виділення чергового кредитного траншу різке збільшення «газової ціни». «Складається ефект «зворотної тяги», - говорить В. Астаф'єв. - За хорошу міну при поганій грі офіційного Києва буде платити український громадянин. І дивуватися тут немає чому»...

Просмотров: 424 | Добавил: kpu-ahtyrka | Теги: Газа, Резкое, подорожание